• Kontakt
  • Ostatnie wydarzenia

Obywatelska inicjatywa uchwałodawcza w Zgierzu

dodano 2017-04-06 16:45 w kategorii: Akcje

Sojusz Lewicy Demokratycznej w Zgierzu podczas konferencji prasowej, która odbyła się w czwartek (06.04.2017 r.) przed Urzędem Miasta Zgierza, zaprezentował petycję oraz załączony do niej projekt uchwały, zakładający wprowadzenie obywatelskiej inicjatywy uchwałodawczej w Zgierzu.

"Składamy dziś petycję do Rady Miasta Zgierza, w której domagamy się wprowadzenia obywatelskiej inicjatywy uchwałodawczej w Zgierzu" - mówi Łukasz Kubiak, sekretarz powiatowy SLD, "Obywatelska inicjatywa uchwałodawcza, która została wprowadzona w wielu miastach w Polsce, m.in. w Łodzi, Piotrkowie Trybunalskim czy Pabianicach, da mieszkańcom Zgierza wpływ na podejmowane w mieście decyzje, na uchwalane prawo, nie tylko raz na cztery lata przy okazji wyborów" - dodaje i nadmienia, że SLD chce oddać głos mieszkańcom Zgierza.

Do petycji przedstawiciele SLD dołączyli projekt uchwały wprowadzającej obywatelską inicjatywę uchwałodawczą w Zgierzu, co jak twierdzą, ma ułatwić radnym podjęcie odpowiednich decyzji.

"Nasza uchwała przewiduje, że inicjatywę uchwałodawczą zyska grupa 200 osób. Zdecydowaliśmy się na taką liczbę, ponieważ w ostatnich wyborach samorządowych, obecni radni zdobyli od 131 do 388 głosów, co dało im nie tylko mandat radnego, ale także możliwość składania uchwał" - wspomina Rafał Mamiński przewodniczący SLD w Zgierzu i radny powiatowy Sojuszu.

Sojusz widzi potrzebę wzmocnienia społeczeństwa obywatelskiego "Bardzo ważny jest dla nas głos naszych mieszkańców, a Zgierzanie naprawdę interesują się tym, co dzieje się w naszym mieście i chcą mieć aktywny wpływ na otoczenie, w którym żyją" - mówi Anna Chrostek, przewodnicząca Zarządu Osiedla 650-lecia w Zgierzu, "Samorządowcy Sojuszu, również Ci na poziomie Rad Osiedli, zawsze wsłuchują się w głos mieszkańców i reagują na ich potrzeby i problemy" - dodaje.

Przedstawiciele Sojuszu zapowiadają, że jeśli Rada nie zdecyduje się na wprowadzenie obywatelskiej inicjatywy uchwałodawczej, podejmą inne kroki w celu jej uchwalenia, nie zamierzają się poddawać.